neděle 18. září 2011

Běh rodným krajem Emila Zátopka


Za krásného slunečného počasí se uskutečnil 9.ročník Běhu rodným krajem Emila Zátopka. V konkurenci běžců celkově z 9 států si podle očekávání nejlépe vedl Erkolo Ashenafi startující za maďarský BENEDEK TEAM, který do cíle v rožnovském skanzenu dorazil s více jak půlminutovým náskokem před svým týmovým kolegou Tamásem Tóthem. Pozici největšího favorita mezi českými účastníky tohoto krásného, ale náročného závodu uhájil Jakub Bajza z AK Kroměříž.

O kvalitním obsazení letošního ročníku svědčí i účast stříbrného medailisty z MS v silničním běhu na 100km Dana Orálka, který týden po svém výborném výkonu v Holandsku nedal šanci svým soupeřům v kategorii B kterou vyhrál a prokázal své skvělé regeneračni schopnosti před blížícím se Ostravským maratonem. Na bednu ho doprovodil Elias Couto z Francie a Ján Križák z ASK Grafobal Skalica.

O tom,že na republikové úrovni patří mezi špičku přesvědčil v kategorii C Roman Slowioczek, který získal jednu z medaili pro regionální běžce. O tom, že nebyla ta nejcenější,tzn. zlatá se postaral kvalitním výkonem Josef Siegl z Chocně, ovšem Romana stejně jako Dana nebo spoustu dalších účastníků Zátopkova běhu příští týden čeká jubilejní 50. ročník, vůbec nejstaršího silničního maratonského závodu u nás.

To, jak se dá běhat v šedesáti letech bych mohli vyučovat medailisti z této kategorie, jmenovitě dnes fantastický Tadeusz Jasek z Polska, Svatopluk Kudlička z Vyškova nebo třeba Peter Fašung z Prievidze, který nechal pouhých devět sekund za sebou a tím pádem pod podiem kopřivnického a dnes rovněž skvěle běžícího Josefa Kvitu.

Kategoii E má dlouhodobě na většině závodů pod palcem Ervin Podžorný z Českého Těšína, dnes si ovšem s relativně malým náskokem do Rožnova na zádech přivezl karvinského Jorgose Jerakase.

Časový rozestup tří absolutně nejrychlejších žen se vešel pod čtyřicet sekund, z tohoto souboje si z náročné Kopřivnicko-Rožnovské trati premii za celkové vítězství pro Benedek Team připsala maďarka Folding-Nagyová, ovšem mými vítězkami a hvězdičkami závodu se stala bronzová medailistka kategorie mladších žen Veronika Jerglíková, pro kterou zdá se super náročná B7 byla pouze odrazový můstek k dalším fantastickým výkonům a čas jako z jiné planety svítí u jména Lenky Wagnerové ze Seitlova MK.

Za PepaTeam jsem bohužel nakonec nastoupil sám. Při aktuální výkonnostní krizi jsem první desítku šel na pohodu, stoupání na nejvyšší místo trati už bylo horší a o tom, že při běhu ani klesání není zadarmo jsme se spolu s Honzou Fouskem z Mk Seil přesvědčili oba. Obrovská škoda a malá tragedie je neúčast Lukáše, kterému na rozdíl ode mě forma šla prudce nahoru, což potvrdil na středeční porubské hodinovce výkonem přes 15km a osobním rekordem. Zátopek pro něj měla být generálka před OM!!!, ale nenadálé zdravotní komplikace mu asi pokus o maratonský čas snů nejspíš pro letošní rok neumožní...:-(. Roman Řeha se ovšem rozhodně nefláká, po týdenní turistické dovolené v Tatrách den po Zátopkovi půjde 1.ročník 1/2M v Ústí nad Labem. Držíme palce.

2 komentáře: