sobota 26. února 2011

Lysacup - závěr

Dnes se běžela poslední etapa letošního ročníku Lysacupu. Od Rajského se vypouštěli závodníci ve třech vlnách. Nejsilnější skupinka měla pětiminutové manko, které velice brzo vymazali. O celkovém vítězi se rozhodovalo až v dnešní etapě.
Celkovým vítězem se stal Ladislav Sventek a v družstvech se pohár bude stěhovat na Slovensko. Team Ponek dnes dotáhl své snažení do vítězného konce.
Radost nám dnes udělal Pepa Krejčí, který vybojoval třetí místo v kategorii D a vyhrál tak hlavně sám nad sebou. Ještě loni nebyl Pepa schopen na hory chodit a o běhání v zimě si mohl nechat jen zdát. Dýchací potíže mu nedovolily se závodu v zimě zůčastnit. Díky léčbě si vychutnával každou etapu tohoto drsného, ale krásného zimního poháru. Jenom doplním Dědek druhý a Kaleta zlatý.
Inka fotila jak šílená a tak se můžeme těšit na fotky nejen z trati, ale i z vyhlášení. Výsledky snad budou co nejdříve na stránkách Lysacupu a fotky zitra odpoledne.
Gratulujeme vítězům a nepřehánějte to s oslavami.

Rohálovská desítka


...Tak to máme za sebou. Po dvou předchozích účastech na tomto super závodě jsme tentokrát s Maruškou, Bobem Najdkem a Frantou Zikešem využili vypravený Happy Bus kamarádů z MK Seitl. O oprávněnost názvu se starala hlavně přední část vozu, zadek zase o pravidelné přestávky v jízdě...:-).

Čím jsme se více vzdalovali mé rodné vísce Frýdku-Místku, tím víc se začínalo ukazovat i sluníčko a ubývalo sněhového poprašku kolem cest. V 10 hodin, v čase startu poslední etapy LC jsme dorazili na místo činu, kde nás přivítalo celkém příjemné jarní počasí, které slibovalo i solidní podmínky pro otestování zimní treninkové píle více než 400 závodníků.

První jedenácku opanovovali běžci tří týmů - AK ASICS Kroměříž, BENEDEK Team z Maďarska a VSK Univerzita Brno.Náročná, obrátková trať podle očekávání nejvíce vyhovovala Janu Kreisingerovi z AK Kroměříž ( zúčastnění si v doprovodném programu mohli vsadit na přesný čas vítěze - Honzu jsem přecenil o 2 sekundy...:-) a vyhrál v kvalitním čase 30:49. Nejrychlejší ženou se stala favoritka závodu Petra Kamínková, která dnes na trase Prusinovice - Tučapy a zpět neměla jedinou soupeřku. Ale třeba jí už brzo začne prohánět vítězná juniorka s ročníkem narození 1998 Carmen Beshirová, jejiž devítiletý bratr Robin už teď prohání mě...:o).

Kromě Robina dnes podal výborný výkon taky Adam Fritscher z Ligy 100 Olomouc nebo třeba vítěz kategorie nad 70 let Ivo Řezáč z Litvínova. Velký příslib kvalitní formy před 12h podzemním štafetovým během v Polsku je i výkonnost Romana Slowioczka a Ládi Dvorského. kterým na trati zdatně sekundoval karvinský Peťa Wala. Před blížícím se MČR v běhu na 100km udělala svým týmovým kolegům radost Petra Pastorová, která určitě bude dnes hodně spokojená nejen s výkonem, ale i celkově třetím místem v kategorii žen. O tom že šla hodně pěkně něco vím, protože jsem se ji snažil zhruba od obrátky doběhnout. Bohužel, dnešní desítka na to byla krátká...:-).

Se svým výkonem jsem spokojený, v ideálních běžeckých podmínkách jsem se poprvé v Prusinovicích dostal pod 40 minut a i průběh závodu mě naplňuje optimismem před začátkem jarní sezony.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem, kteří se podíleli na letošním 18. ročníku a věřím, že příští rok na konci února budu moci opět bojovat na těžké, ale nesmírně zajímavé trati mezi Prusinovicemi a Tučapy... A taky díky MK Seitl, za možnost využití jejich Happy Busu a doufám, že to co nejdřív zopáknem...

pátek 25. února 2011

...Něco končí, něco jiného začíná



Zítřejší den bych nazval téměř zásadní kolizí v termínovce. Jde totiž o to, že se spousta nadšenců bude až se smutkem na srdci loučit v poslední etapě Lysacupu, zatímco o pár desítek kilometrů západněji se pro změnu jiní dočkají dalšího, v pořadí už 18. ročníku silničního závodu, jenž si díky své neopakovatelné atmosféře vysloužil titul Závod roku 2010.

Za náš tým si těžkou prusinovickou trať půjdu vyzkoušet já s morální podporou fotografky Marušky, pod Lysou horu se na desátou hodinu připraví Pepa s Inkou. Můj cíl je jasný. Jednak si opět před začátkem MBP otestovat výkonnost a taky bych si opět rád o něco vylepšil svůj nejlepší čas na této náročné desítce. Pepa coby do letošního roku Lysacupový panic si tuto akci nesmírně oblíbil a zítra by letošní ročník měl zakončit svým jubilejním desátým startem. V Prusinovicích podle informacích ředitele závodu Ondry Němce by oproti minulým ročníkům neměli startovat žádní afričtí závodníci, ovšem i tak nebo právě proto bude jistě velice zajímavé srovnání české jedničky na těchto tratích Honzy Kreisingera s dalšími českými i zahraničními soupeři. Velmi zajímavé vyvrcholení se očekává i v Beskydech, kde se o celkovém vítězi rozhodne až v závěrečné etapě. K vítězství má zatím o krůček blíž slovenský megaborec, policista a horský vůdce v jedné osobě Ladislav Sventek z týmu Ponek.sk, který si to prakticky od první etapy rozdává s v MBP velice známým, v LC za X-IONT Fachmani běhajícím Radimem Kasalíkem z Kravař.

Zítra nás čeká chladný, možná i větrný ale pro PepaTeam doufám super den. Pepovi přeju ať si to perfektně užije, Inka ať udělá spoustu krásných fotek, které budou konkurence schopny nejlepším snímkům v právě probíhající foto soutěži na webu lysacup.cz, Lukášovi v práci sledujícímu MS v klasickém lyžování přeju dobrý signál a Romanovi Řehovi vzkazuji, že ty problémy s kotníkem brzo přejdou a on zase bude trhat asfalt při osobních rekordech.

sobota 19. února 2011

Lysacup po patnácté



Obec Krásná most, sobota v 10 hod., led, poprašek sněhu, mlha, cca 140 závodníků, lístečky, nesmeky, hůlky, naháč, fotografové, sjezdovka a Lysá hora - toto a mnohem víc byl předposlední závod Lysacupu.
Fotky jsou přibližně až od 70 fleku, protože dvorní fotografka Pepíků je nemocná a potí se, aby ve finále mohla fotit jak urvaná.
Finále příští sobotu z Rajské, dvojnásobné body, tak nezapomeňte! Korunovace vítězů bude na Ostravici u Freuda.

sobota 12. února 2011

Memoriál Františka Ohery


Téměř po měsíci jsme si mohli opět dát dostaveníčko na třebovickém fotbalovém stadionu, jenž se pro dnešní den stal útočištěm pro všechny, kteří si přišli otestovat svou aktuální výkonnost jak na maratonské, tak i půl a čtvrtmaratonské trati.

7. ročník Memoriálu Františka Ohery pořádaný stejně jako lednová akce Petrem Walou a Milanem Celuchem byl tentokrát poznamenán hlavně nepříjemným větrem, s kterým si v hlavním závodě podle očekávání poradil favorizovaný Roman Baláž z BET Ostrava. Tomu jeho očekávanou odvetu s Miroslavem Kadlecem do půlky svižně rozběhlo hlavně X-Air duo Aleš Velička s Markem Škapou, kterým dlouhou dobu zdatně sekundoval i po noční směně běžící Rosťa Trávníček z frýdeckého Atletického klubu.

Pro mě měl být závod hlavně prvním testem před začátkem sezony. Podle průběhu a tempa v trenincích jsem se původně chtěl pokusit o rovnoměrné tempo na čas po 1:30, ovšem tento plán narušilo víkendové ochlazení a hlavně i nepříjemný vítr proti a zboku, a tak jsem si předzávodní tempo a mezičasy rozpočítal na čas pod 1:32. Nicméně v praxi to bylo trošku jinak. Po prvním kole, kde jsem se svezl za vyběhanou Ady Esentiérovou. V průběhu druhého kola jsem se dostal před ni a zbytek trati si i v nepříjemném větru odvodil sám. Nakonec z toho byl pro mě příjemný výsledek 1:27'27, který se zrodil z těchto téměř shodných mezičasů : 21'47,8 - 22'03,3 - 21'48,3 - 21'48,9...

Závěrem bych za obě třebovické akce chtěl poděkovat pořadatelům a skládám poklonu i kuchaři za skvělou polévku...

Lysacup po 14.


Právě skončila 14 etapa Lysacupu, tentokrát z Visalájí. Co nás čekalo? Cca 8 km dlouhá trať, vítr, čerstvý sníh, led, zatažená obloha, která se nakonec protrhala a vykouklo i sluníčko.
Na start se dnes postavilo přibližně podle mých odhadů 130 závodníků. Nevím jestli absence vznikla z důvodu řádící chřipky nebo je odradilo počasí. Třetí důvod mohl být maraton a půlmaraton v Třebovicích. A tak jsme postrádali startmena Dědka Beskydského a další borce. Po dvou vynechaných závodech se objevil "naháč" Zdenek Pácha.
Díky absenci některých borců jsem se pohyboval kolem 80 fleku. Pořád lepší než minulý týden, ale není to ještě to pravé ořechové. Snad příště. Na vylepšení už mi nezbývá moc času, protože nám chybí poslední dvě etapy a bude konec.
Nezoufejte a přijďte v sobotu na etapu Krásná - most. Do té doby přeji hlavně zdraví.

pátek 11. února 2011

Třebovice vs. Visaláje


V sobotu 12. února dochází ke kolizi dvou běžeckých akcí. Na katastru obce Krásná, přesněji z parkoviště u hotelu Visaláje v 10 hodin odstartuje v pořadí už 14. etapa Lysacupu, ve stejný čas se do pohybu dá i peloton běžců pod dohledem ředitele závodu Milana Celucha v 7. ročníku memorialu Františka Ohery.

Naše Lysacupové barvy budou hájit Lukáš a Pepa, zatímco aktuální silniční formu měsíc před začátkem MBP bude testovat Radim a Rosťa.

Lukáše jsem se snažil přemluvit pro účast v Ostravě, nicméně ten po svém posledním vrchařském vystoupení si chce ještě vylepšit své výsledkové maximum. Rosťa do Třebovic jede hned z noční směny, ale i tak věřím, že je před začátkem letošního ročníku dobře připraven a v nabíté kategorii svým silným soupeřům bude pořádně zatápět.

Takže všem přeju hodně závodního štěstí pro kvalitní výkon a fotografce Ince pevnou ruku a dobré světlo...


sobota 5. února 2011

Lysacup - Ostravice 3 v 1


Před pár hodinami skončila další etapa Lysacupu. Tentokrát z Ostavice železniční a byla to už v pořadí 13. etapa. Do konce tohoto fenomenálního poháru zbývají už jenom tři etapy. A tak se už začíná lámat chleba nejenom v kategoriích, ale i v družstvech. Jedno vím jistě, že letos už pepáci nebudou ohrožovat první desítku. Upřímně budeme rádi do třicítky.
Na závodníky tentokrát čekal nejen výběh nahoru, ale ti odvážnější se pustili sjezdovkou dolů směr hotel Bezruč. Dále pak ke korýtku, k Veličkům a na Lysou. Na etapu 3 v 1 se přihlásilo přibližně 75 běžců z toho 4 ženy. Vítězem se stal Petr Hudeček v čase cca 1h a 45 min. Druhý v pořadí doběhl Miro Litvík a na třetím místě byl Roman Baláž. V ženách vyhrála Adéla Esentierová, druhá byla stále usměvavá Alice Martikánová. Dnes mi Alice nedala šanci a v prvním výběhu mi ukázala záda. Než jsem se doplazil nahoru tak Alice už dávno sbíhala na Bezruč. Kecám a zapomněl jsem se zmínit o třetim místě Jany Matalové.
Obdivuji výkony všech borců, kteří se dali do této náročné části Lysacupu.
Závěrem chci jenom říct, že pepáci měli na startu prvního výběhu Rosťu, Pepu a moji maličkost. Tak snad bodíky budou.
Další etapa bude z Visalájích a tak se dejme dokupy a příští týden opět na startu.